Met op maat gemaakte oordoppen muziek horen?

Kun je met op maat gemaakte oordoppen muziek nog goed horen? Wanneer je onze blog hebt gelezen, weet je dat veel mensen met oordoppen zwemmen. Of met oordoppen slapen. Ze hebben hier veel baat bij. Het beschermd hun oren namelijk goed tegen water of herrie.

Met muziek ligt dat anders. Alhoewel, dat denken veel mensen. Het is echter niet zo. Hoe dit precies zit, zullen we in deze blog uitleggen.

Met oordoppen muziek luisteren

Er zijn veel mensen die met oordoppen muziek luisteren. Dit klinkt raar, met het gaat om festivals in dit geval. Daar staat het volume vaak nogal hoog, vandaar dat oordoppen wel aan te raden zijn.

Deze soort gehoorbescherming is nodig bij alle muziek welke hard wordt gedraaid. Toch zijn er een paar genres waarbij het vaker nodig is dan andere:

Punk

Er bestaat veel muziek waarin het volume nogal kan oplopen. Een voorbeeld hiervan is Punk oftewel Punk Rock.

Dit genre keerde zich tegen de gevestigde orde. De zang was vaak hard en het taalgebruik best grof. De muziek was soms vrolijk, maar bijna altijd wel hard.

Bekende punkartiesten waren:

 • Sex Pistols
 • The Buzzocks
 • The Ramones
 • The Jam

Daarna werd punk wat meer mainstream. Er kwamen bands zoals:

 • Good Charlotte
 • Simple Plan
 • Green Day

Punk is tegenwoordig wat kleinschaliger. Toch bestaan er nog punkfestivals. Een daarvan is het Belgische Groezrock.

Heavy Metal

Alhoewel vele fans dit niet weten kwam Heavy Metal pas nadat Punk populair was. Toch was er van tevoren al Hardrock, wat veel raakvlakken had met Metal. Het was wel zo dat hardrock nog enigszins binnen de popmuziek viel en metal niet.

Een paar voorbeelden van hardrock bands:

 • Aerosmith
 • AC/DC
 • Rose Tattoo

Metal was toch weer een stuk harder en had vele subgenres. Metallica en Iron Maiden zijn twee van de bekendste metalbands.

Metallica was (vooral in het begin) Thrash metal en Iron Maiden meer Power metal. Al weten de meeste mensen niet wat het verschil tussen die twee nou eigenlijk is.

Thrash metal heeft veel weg van punk en is rauw en speels. De teksten zijn soms politiek getint, wat ook bij punk vaak voorkwam. Een paar Thrash metal bands zijn:

 • Anthrax
 • Artillery
 • Pantera
 • Sepultura

Power metal is weer wat anders. Dit past bij het cliche lange haren en lederen kleding. Daarnaast zijn er nog vele andere metal subgenres. De een net weer wat extremer dan de andere. Natuurlijk zijn er vele fans die van meerdere genres houden.

Hip-hop

Rap of hip-hop is super populair. Ook in de jaren 90 werd het al volop beluisterd. Het is misschien wat minder hard dan metal, het wordt vaak wel redelijk hard gedraait.

De rap van tegenwoordig is over het algemeen anders dan vroeger, maar er zijn nog wel enkele rappers die het op de oude stijl doen.

Een aantal bekende hip-hop artiesten van vroeger:

 • Run DMC
 • Cypress Hill
 • Tupac
 • House of Pain

Ook in Nederland zijn er veel hip-hop artiesten.

House

Dan heb je nog house en discomuziek. Bij dit soort muziek loop je ook veel kans om gehoorschade op te lopen.

Dit omdat deze muziek bijna alleen maar hard gedraaidt wordt. Het lijkt er gewoon bij te horen.

Moderne muziek

Niet alle bovengenoemde genres zijn nog even populiar. Met name house en techno is momenteel hip. Ook zijn er nog redelijk wat rock- en metal festivals.

Er zijn vooral veel jongeren die naar dancefeesten gaan. Het is gewoon heel populair. Mensen gaan er massaal naartoe en blijven slapen op de camping.

Populaire Dance festivals zijn:

Defqon

We are Electric

Mysteryland

Ook metal festivals worden nog veel bezocht. Je hebt natuurlijk Lowlands en Pinkpop, maar dat is voor de echte metalfans vaak net te soft. Vandaar dat ze liever specifiekere festivals bezoeken.

Populaire Metal festivals zijn:

Fortarock

Graspop

Natuurlijk kan ieder muziekgenre schadelijk zijn voor je oren. Klassieke muziek maakt ook veel lawaai. Toch moet je bij bovenstaande genres vaak wat extra oppassen. Het dragen van op maat gemaakte oordoppen is zeker belangrijk als je graag concerten of festivals bezoekt.

Ook worden er vaak universele oordoppen uitgedeeld, maar deze bieden net wat minder bescherming. Dat terwijl het heel hard nodig is.

Hoe klinkt het als je met oordoppen muziek hoort bij een concert?

Dit vragen veel mensen zich af. Er wordt vaak gedacht dat je daarmee de muziek wat verpest, maar dit is niet zo. Sterker nog, je hoort het in de meeste gevallen juist beter.

Hoe dat komt? Er zit een muziekfilter in de oordoppen. Deze zorgt ervoor dat de muziek wordt gedempt, maar het nog wel goed te horen is. Volgens sommige gebruikers zelfs nog beter.

Goede gesprekken

Ook heb voeren van gesprekken zal beter lukken…heb je nog meer redenen nodig om op maat gemaakte oordoppen aan te schaffen?

Met oordoppen muziek luisteren bij festivals is dus aan te raden. De vraag is alleen: waar kun je die dingen dan bestellen?

Er zijn meerdere leveranciers. Waarschijnlijk dus ook bij jou in de buurt. Ook zijn er veel specialisten welke de oordoppen bij jou komen brengen indien nodig. Of ze verzenden deze via de post. Deze service is ideaal voor mensen welke het heel druk hebben.

Oordoppen festivals

Veel gespecialiseerde bedrijven hebben ook weleens een stand op festivals. Daar worden ze ter plekke aangemeten, vaak ook met korting.

Dit zorgt ervoor dat jij heel laagdrempelig oordoppen kunt krijgen. Meestal hebben alle grote festivals wel zo’n mogelijkheid. Ook heb zijn er vaak universele oordoppen te koop maar deze bieden net wat minder bescherming.

De piep in je oren

Een van belangrijkste dingen waar op maat gemaakte oordoppen tegen beschermen is tinnitus, ook wel de ”piep in je oren”.

Wat deze piep is, kunnen we lastig uitleggen in 2 zinnen. Daarom verwijzen we je graag naar deze blog. Deze piep kan blijvend zijn, dus vandaar de oordoppen heel belangrijk zijn.

Ook raden we je als festivalliefhebber aan om meerdere sites en Facebook-pagina’s te volgen. Je voorkomt zo dat er net een leuke artiest bij jou in de buurt komt en je het niet door hebt.

Veel plezier bij je concerten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *